Srpski narod u Republici Srpskoj pokazuje fantastično jedinstvo kada su ugroženi njegovi vitalni interesi, a najbolja potvrda za to je zajednička odluka poslanika vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini Srpske da podrže veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na zaključak Predsjedništva usvojen na posljednjoj sjednici bez konsenzusa, rekao je politički analitičar Dragomir Anđelković.

Prema njegovim riječima, poslanici u Parlamentu Srpske odbacili su štetne zaključke koje su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član tog tijela Denis Bećirović htjeli da proguraju mimo volje srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Srbija treba da uči od Republike Srpske kako se zajednički brane nacionalni interesi, jer je i ovo dokaz da je Srpska na čvrstim temeljima – rekao je Anđelković.

On smatra da su stranke vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, onima koji pokušavaju da je unište svađajući Srbe, pokazale da će zajednički braniti Srpsku uvijek kada je pritisak takav da srpski narod osjeća da je ugrožen.

– Ovo treba da nas raduje, jer pokazuje da smo zreo politički narod. Isto tako, to treba da bude jedna vrsta simbola i podloga za budućnost. Iznad političkih podela uvijek moramo staviti nacionalne interese, a posebno kad su oni ugroženi – naglasio je Anđelković za Srnu.

Narodna skupština Republike Srpske podržala je u petak, 20. oktobra, dvotrećinskom većinom veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na zaključak Predsjedništva koji je usvojen na posljednjoj sjednici bez konsenzusa.

Poslanici su na posebnoj sjednici podržali odluku o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH prema kojoj je zaključak Predsjedništva BiH povodom “eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH”, usvojen bez konsenzusa na osmoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH 10. oktobra, veoma štetan po vitalne interese Srpske.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Izvor: SRNA

Prethodni članakNešić: Isak nikada nikoga neće hapsiti u Srpskoj, neka se bavi puškama nađenim u Starom Gradu
Naredni članakFZO RS pripremio nove vodiče kroz prava iz zdravstvenog osiguranja