Nakon što je MUP Kantona Sarajevo zabranio održavanje protesta Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga, iz Republike Srpske poručeno je da je odluka politički motivisana. Najavljeno je okupljanje sutra u 18.00 časova na međuentitetskoj liniji.

Skup podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću pod nazivom “Srpska pred sudom” trebalo je da bude održan sutra u 18.00 časova, ali je sarajevska policija donijela odluku o zabrani okupljanja.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je poziv predsjednika Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđa Radanovića da Srbi sutra dođu na liniju razgraničenja sa FBiH u svojim lokalnim zajednicama i obustave saobraćaj na 30 minuta, najblaža moguća reakcija iz Srpske na zabranu skupa podrške ispred Suda i Tužilaštva BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, zabranom okupljanja ispred Suda i Tužilaštva BiH, podleglo političkom uticaju i da je taj uticaj bio odlučujući za donošenje te odluke, a ne bezbjednosni razlozi.

Odlukom o zabrani održavanja skupa u FBiH su još jednom pokazali da su i lijeva i desna ruka zapadnih ambasada koje su krenule u otvoreni rat protiv Srba, ocijenio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Mozak svega, kaže on su strane ambasade koje su krenule u otvoreni rat protiv Srba i to moraju svi da shvate.

– Ukoliko ne shvatimo, može doći do potpunog nestanka Srba sa ovih područja – upozorio je Kojić.

On je ocijenio da je Sarajevo ovom zabranom pokazalo svoju “multietničnost”, svoju priču o pravima Srba u FBiH čiji je broj poražavajuće mali, kao i da Srbi nisu bezbjedni u tom entitetu, dok Republika Srpska pokazuje sve potpuno suprotno.

– MUP Republike Srpske obezbjeđuje i štiti muslimane koji svakog jula pronose ratne zastave kroz Srebrenicu, ali i cjelo Podrinje, a trebali bi ih pohapsiti jer oni provociraju preživjelo srpsko stanivništvo koje nije pobio ratni komadant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić i njegovi monstrumi. O tome se ćuti – naglasio je Kojić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je odluka MUP Kantona Sarajevo pokazatelj odnosa Sarajeva prema onome što dolazi iz Republike Srpske.

– Nisu mogle vlasti Kantona Sarajevo, pogotovo imajući u vidu bošnjačku politiku prema Sudu i Tužilaštvu BiH, ni na koji način dozvoliti mirno okupljanje građana iz Republike Srpske, iako je to najdemokratskiji način izražavanja volje – rekao je Ćosić.

On je naglasio da je jasno da politika, koja je spuštena na MUP Kantona Sarajevo, nije smjela da dozvoli skup na kojem bi se iskazalo mišljenje o postupcima Suda i Tužilaštva BiH.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović ocijenio je da je zabrana održavanja mirnog skupa “Srpska pred sudom” plod klasičnog političkog pritiska sarajevskih i ispostava stranih centara moći u tom gradu.

– Sva obrazloženja koja se “pokrivaju” navodnim bezbjednosnim razlozima su tek pokušaji da se formalno opravda zabrana demokratskog, mirnog i dostojanstvenog okupljanja građana, dok je suština cijele priče u tome da u Sarajevu nipošto nisu željeli da vide masovni skup Srba pred nekadašnjom kasaranom “Viktor Bubanj”, za koju svi znaju da je bila jedan od ratnih logora za pripadnike srpskog naroda, niti da čuju poruke podrške institucijama Republike Srpske i predsjedniku Miloradu Dodiku, kao ni poruke koje bi jasno ukazale na kršenja prava Srba i njihov nepodnošljivo loš položaj u FBiH – rekao je Јugović.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je da je zabrana skupa sračunat potez koji govori o onemogućavanju svakog prisustva Srba u Sarajevu u znatnijem broju.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Јagodić istakao je da protestni skup pred Tužilaštvom BiH u Sarajevu nije nikakav prkos ili poseban korak srpskog naroda, nego znak podrške instituciji predsjednika Republike Srpske.

Јagodić je rekao da su takvi protesti nešto sasvim normalno u svijetu i da ne postoje nikakve loše namjere.

Predsjednik Skupštine grada Doboja Srećko Rekanović izjavio je da političkom Sarajevu ne odgovara održavanje skupa podrške predsjedniku Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika ispred Suda i Tužilaštva BiH, jer bi se time pokazalo šta Srbi misle o tim institucijama i koliko nepovjerenje vlada prema njima.

On je poručio da politički proces nije usmjeren protiv Milorada Dodika već protiv Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini.

– Јoš od 1992. godine jasno je da za Srbe nema mjesta u Sarajevu. Više od 157.000 Srba moralo je da napusti taj grad, a danas nam ne dozvoljavaju čak ni da dođemo i održimo protest koji bi trajao nekoliko sati – rekao je Rekanović.

Poslanik u Predstavničkom domu Paralamenatrne skupštine BiH Milan Petković ocijenio je da su odbijanjem zahtjeva za mirno okupljanje građana ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu prekršena osnovna građanska prava na mirno okupljanje, iskazivanje mišljenja i protivljenje i dokaz o nepoštivanju konstitutivnosti naroda u Sarajevu.

– Ne može se odbiti takav zahtjev bez ikakvog obrazloženja, jer ne vidimo šta bi to mirni protesti mogli da ugroze bezbjednost – rekao je Petković i obrazložio da su nadležni organi dužni da obezbjede takav skup i eventalno, prduprijede bilo kakve nemire.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta izjavio je da se u Federaciji, gdje se odavno krše osnovna načela pravde i prava Srba, ne dozvoljava da kao slobodni građani pruže podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

– Odluka sarajevskog MUP-a da zabrani mirne i dostojanstvene proteste koji su planirani za sutra, a čiji je jedini cilj da na miran, dostojanstven i demokratski način iskažu neslaganje sa instruisanim potezima koji se kuvaju u zapadnjačko-sarajevskoj kuhinji je još jedan u nizu pokazatelja da je nedopustivo sve što bi moglo ići u korist srpskom narodu – rekao je Broćeta.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Bijeljini Miroslav Milovanović rekao je da je veliko interesovanje građana za sutrašnje mirno okupljanje na liniji razgraničenja sa Federacijom BiH, na teritoriji opštine Lopare, gdje će jasno reći “NE” i Tužilaštvu i Sudu BiH zbog podizanja političke optužnice protiv zvaničnika Srpske.

Srpski glas će se čuti i pored barijera koje postavljaju političko Sarajevo i stranci koji se danas u njemu pitaju više nego ijedan njegov autohtoni stanovnik, baš kao što će se i Republika Srpska pitati o svemu onome što joj omogućava Ustav i Dejtonski sporazum, rekao je član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Šekara.

– A tu demokratiju koju zajednički promovišu ostavljamo upravo njima, jer njene vrijednosti, ne radujemo se zbog toga, prije ili kasnije najviše će zaboljeti ovo i ovakvo Sarajevo – naveo je Šekara.

Sarajevska policija zabranila je održavanje protesta Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH 1. septembra ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga, saopšteno je iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova

Predsjednik ovog odbora podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Podršku Dodiku i Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakRadanović: Pozivam građane da sutra u 18 časova dođu na međuentitetsku liniju na mirno okupljanje za odbranu Srpske (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Đurić: Tokom šest mjeseci 16 krivičnih djela visokotehnološkog kriminaliteta