Podrškom Narodne skupštine vetu srpskog člana Predsjedništva, Republika Srpska je poslala jasnu poruku da neće biti ostvarena bošnjačka vizija unitarne BiH.

Na svaki sličan pokušaj preglasavanja Sarajevo će dobiti odgovor institucija Srpske, rekla je srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik naglasio je da se Narodna skupština potvrdila kao institucija odbrane ustavnih nadležnosti Srpske.

Nakon što je u Parlamentu Srpske, ubjedljivom podrškom vetu Željke Cvijanović, propao plan Denisa Bećirovića i Željka Komšića da Srpsku proglase rušiocem ustavno-pravnog poretka BiH, oglasio se Bećirović. Autor spornog zaključka prijeti novim aktima protiv Republike Srpske. Upozorava da ih srpski član Predsjedništva neće moći osporiti niti tražiti parlamentarnu podršku. Cvijanovićeva odgovara da Srpska neće ostati nijema na preglasavanje i napade na njene ustavom date nadležnosti.

– To je ogledalo njegove neskrivene srbofobije i bolesne želje za preglasavanjem, kao i unitarne BiH o kojoj Bećirović sanja, a u kojoj ne bismo imali ustavne zaštitne mehanizme. To je njegova vizija suživota, u kojoj bi Bošnjaci dominirali, a Srbi, Hrvati i svi drugi bili u podređenom položaju – kaže Cvijanovićeva.

Na, kako je rekao, patološku namjeru bošnjačkih političkih aktera da obesmisle Republiku Srpsku upozorava i predsjednik Srpske. Zahvalio je poslanicima koji su blokirali takav pokušaj dva člana Predsjedništva.

– To je poruka, ne meni nego drugima – imate crvenu liniju, nije više crvena nego betonska koja se ne može provesti na taj način. Zadnje mjesto u kome se odluka može donijeti je Narodna skupština. Narodna skupština će donositi odluke – kaže Dodik.

Јedinstvom u Parlamentu iskazana je podrška rukovodstvu Srpske koje štiti nacionalne interese, kaže lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović.

– Narodna skupština Republike Srpske još jednom je demonstrirala svoj jedinstven stav kada su u pitanju odnosi unutar BiH. Ništa neće pokolebati stav srpskog naroda za odbranu Republike Srpske – kaže Čubrilović.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić ukazao je da je glasanje poslanika na posebnoj sjednici pokazalo da Republika Srpska treba da bude iznad svakog pojedinca.

– Nadam se da ćemo se u budućnosti tako ponašati, da će naše jedinstvo biti još čvršće i da se nećemo obazirati na one koji žele da unesu razdor i svađu u srpski narod, a to su ovom trenutku, prije svega, bošnjačka politička elita i određeni međunarodni faktor – kaže Nešić.

Podršku i vlasti i opozicije, analitičari ocjenjuju kao snažnu poruku međunarodnoj zajednici i političkom Sarajevu da je njihov plan ukidanja Republike Srpske osuđen na propast.

O odlučnosti Srpske da se suprotstavi napadima govori i činjenica da odavno nije viđeno ovakvo parlamentarno jedinstvo na vetu srpskog člana Predsjedništva.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakAmerika pokazuje neprijateljstvo, Republika Srpska će donositi teške odluke
Naredni članakU Srpskoj rođeno 13 beba; Doboj bogatiji za troje mališana