Ловачка секција Осјечани основана је 1946. године и тада је бројала 7 чланова, међу којима су били: Љубо Гојковић, вођа ловаца, те Љубо Игњатовић, Ђока Николић, Станиша Гојковић, Светозар Гојковић и Недо Симић. Подручје дјеловањан ове секције била су насељена мјеста на Требави: Осјечани, Кожухе, Церов Гај и Чивчије.

Одстрел срндаћа и златној медаљу, Осјечани, 2013.

На Требави се лов одвијао и много раније. За вријеме Краљевине Југославије, налазимо да су се ловом бавили: Живко Ђукић, Милан Стевановић, Димитрија Миљановић, Љубо Игњатовић и Љубо Гојковић. Забиљежено је да је 1884. године, први организовани лов на овом подручју организовао маглајски бег у сарадњи са осјечанским субашом. Ловило се пушком кремењачом, а хајкачи су били кметови. Када је 1878. године пропао беговат, бег стару кремењачу поклања Стеви Гостићу, што је била прва ловачка пушка и први самостални ловац на Требави.

Ловачка кућа Осјечани

Послије 1918. године, стварањем Југославије, административно сједиште било је у Грачаници. Стево Гостић, у складу са тадашњим прописима, регулише дозволу и право на лов. Одстријелио је првог вука на овим просторима, 1920. године. Обичај је био да се вучија кожа проноса кроз сва села, а народ би вучара даривао за уништену штеточину.

Одстрел шакала у Осјечанима

Колико је Осјечанско поље било богато разним врстама дивљачи потврђује акција хватања живих зечева коју је, 1955. године, организовало Ловачко друштво „Преслица“. Уз помоћ ученика овдашње основне школе у мреже је ухваћено 350 зечева, који су извожени у Словенију. За овако богатство дивљачи заслужан је тадашњи ловочувар Ђокаш Васиљевић.

Функционери у лову у Осјечанима, 1983. године; Милорад Гојковић, Власто Кусмук, Душко Згоњанин, Зулфо Ћирић, Богдан Николић и Младен Анић

Осјечанско поље било је било издвојено као засебни дио ловишта под сталном забраном. Због свога богатства привукло је пажњу бројних ловаца из иностранства, нарочито из Италије, али и домаћих угледних личности тадашњег друштвеног и јавног живота. На позив руководства Ловачког друштва „Преслица“ у Осјечанском пољу су ловили: књижевник Оскар Данон, револуционар Ђуро Пуцар, генерал Фрањо Херљевић, републички функционер Душко Згоњанин, Титов син Жарко Броз, те функционери Раиф Диздаревић, Миланко Реновица, Мато Андрић и други.

Ловачка секција Осјечани броји 50 ловца.

(Наставиће се…)

Фото: проф. Војо Стјепановић

Пише: проф. Војо Стјепановић

РТВ Добој

Prethodni članakSrpska bogatija za 26 beba; U Doboju rođeno četvoro mališana
Naredni članakZP „Elektro Doboj”: Prekid u napajanju zbog planiranih radova