U Doboju održan Svetosavski sabor

U subotu veče je je srpski rod dostojanstveno proslavio duhovnog oca i prosvetitelja Svetog Savu u koncertnoj dvorani Džungla Doboj.

Slavlju je svojim prisustvom i blagoslovom dao vrhunac sveštenik protojerej Stavrofor Jovan. Prvi put je obnovljeno kumstvo Svetosavske slave, a kum slave je bio Hadži Đorđo Marić. Svojom besjedom obratio se svim gostima a bilo ih blizu hiljadu.

– Poštovani prijatelji pomaže vam bog, uživajte večeras u svečanoj večeri kulture duhovnosti i tradicije. Rastko Nemanjić a kasnije SVETI SAVA, rođen je između 1170 i 1175 a upokojio se u gospodu 27 januar 1235. U manastiru Trnovo u Bugarskoj. Od vremena Svetog Save prošlo je 846 godina, ali ni jedne godine nije bilo, a da se u svakom domu gdje žive Srbi ne bi održavale svetkovine na kojima se slavi ime njegovo. Taj put je bio ugrožavan pun muka i prepreka, i što je put bio ugroženiji, on se čvršće držao temelja svog duhovnog bića. I više se ponosio svojim nasleđem i što je više stradao, zbog svog imena i svoje vjere. Snažnije je osećao svoje korijene, svoje srbstvo i SVETI SAVA je postao simbol srbske nacije , on je oplemenio dušu pravavoslavlja, vrlinama koje je propovedao na razumljiv način, tako je postao poseban vid pravoslavlja, naše svetosavlje naučio je svoj narod šta je ljubav mirenje, praštanje, znanje istinoljublje čast i dostojanstvo. Za sve što je učinio u oplemenjivanju srbske narodne duše dugujemo mu veliku zahvalnost. Juče, danas, večeras, širom svijeta gdje srbin postoji veliča se ime SVETOG SAVE. Služe se svete liturgije njemu u čast, organizuju akademije. Đaci ga proslavljaju kao svog zaštitnika, uz lomljenje slavskih kolača, a SVETI SAVA gore pred prestolom tvorca, kleči i moli za srbski rod, ovaj najveći pojedinac, stub srbske kulture i moralne svijesti, oderdio je put kojim idemo, krst kojim se krstimo, pismo kojim pišemo i jezik kojim govorimo.To Svetosavsko vrijeme opominje nas i zavjetuje da se vjera i žrtva pradjedovska nikad ne zaboravi. Dozvolite i ovdje večeras da svako an svoj način doprinese ovogodišnjoj roslavi našeg velikana, i svi zajedno da ga zamolimo da i dalje bude nad našim narodom, našom djecom, da bude saputnik u njihovom uzrastanju i sazrijevanju. Večeras nas je ponovo ovdje okupio kao i svih prethodni godina na tome mu za naveka hvala- istakao je ovogodišnji kum SVETOSAVSKOG SABORA u Doboju, Hadži Đorđo Marić.

RTV DOBOJ

Komentariši