Republika Srpska se sve skuplje zadužuje

BANJALUKA, Republika Srpska zadužila se danas, prvog dana trgovanja, za novih 20,4 miliona maraka putem obveznica RS, po izuzetno visokoj kamatnoj stopi od 4,45 odsto. Naime, Srpska se zadužila po kamatnoj stopi koja je veća više od dva puta od stope rasta bruto društvenog proizvoda koja je u 2015. godini bila ispod dva odsto.

Koliko je ovo skupo zaduženje, pokazuje podatak da domaće komercijalne banke po znatno nižoj cijeni kreditiraju opštine i gradove u Republici Srpskoj. Poslednji primjer je kredit od 1,5 miliona KM koji je uzela opština Mrkonjić Grad po fiksnoj kamatnoj stopi od 3,4 odsto.

Aukcija obveznica će biti nastavljena i sutra, a ukupan planirani iznos emisije obveznica iznosi 40 miliona maraka. Već danas su pristigle ponude koje u iznosu od 39,5 miliona maraka, ali nisu prihvaćene jer su investitori tražili kamatu od čak pet odsto i uz diskont od 95,6 odsto.

Emisijom je planirana prodaja 40.000 obveznica, od kojih je danas prodato 20.800.

Obveznice su emitovane sa rokom dospjeća od pet godina. Glavnica će biti isplaćena jednokratno, po dospjeću, dok će kamata biti isplaćivana godišnje.

Republika Srpska emituje obveznice radi obezbjeđenja novca za finansiranje budžetskih izdataka u 2016. godini.

Izvor: CAPITAL: M. Č.

OBVEZNICE-

Komentariši