Povećanje plata policajcima sa srednjom i višom stručnom spremom

Oko 4.500 policijskih službenika u Srpskoj, uskoro će dobiti platu veću za deset odsto. Omogućiće to Odluka Vlade, donesena na osnovu izmjene Pravilnika o otežanim uslovima rada, ali i izmjene Zakona o platama u MUP-u, koje bi uskoro trebalo da budu upućene u skupštinsku proceduru.


Prvi put, nakon jedanaest godina, policijskim službenicima sa srednjom i višom stručnom spremom, biće povećane plate. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač izračunao je da će povišica u prosjeku iznositi 110 KM.

– Prijedlog je da povećamo plate za iznos od deset odsto prosječne plate u MUP-u i to bi trebalo da bude za oko 110 KM više. Dakle, pomenute kategorije policijskih službenika će dobiti povećanje za 110 KM. Ova mjera se odnosi na oko 4.500 policijskih službenika – istakao Lukač.

Među njima je i Radoslav Lakić. Za policijskog službenika, sa 25 godina radnog staža u banjalučkoj Policijskoj upravi, najavljeno povećanje značajan je pomak u izjednačavanju policije Srpske sa agencijama u regionu.

– S obzirom na obimnost isloženost poslova od javnog reda i mira, kriminaliteta, bezbjednosti saobraćaja i drugih poslova u skladu sa zakonom, značiće nam mnogo – priča Lakić.

Isto misli i Lakićev kolega iz Policijske uprave, Zoran Bojić, koji svakodnevno brine o bezbjednosti saobraćaja.

– Upravo povećanje naknade, za uslove rada policijskim službenicima je pokazatelj težine naše profesije i svakodnevnih izazova i opasnosti sa kojima se suočavamo. Značiće nam i u poboljšanju sveukupnog standarda policije.

Da bi plate policijskih službenika bile uvećane, osim današnje odluke Vlade, potrebno je izmijeniti i Zakon o platama u MUP-u. Lukač je uvjeren da će se po hitnom postupku izmjene naći pred poslanicima na nekoj od narednih sjednica.

– Nadam se da neće biti onih koji će biti protiv toga da naši policajci, koji jesu možda i najlošije plaćeni u regionu, poprave svoj status kada je riječ o platama – dodaje Lukač.  

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Јondić je bez zvaničnog komentara, dok zvanični dokument ne stigne na njihovu adresu. Podsjeća na aktivnosti koje je Sindikat prošle godine vodio o ovom pitanju.

– Ako se današnja odluka Vlade sagledava u tom svjetlu, ako je to prvi korak Vlade ka neophodnom povećanju platu policijskim službenicima, onda je to korak koji vodi u jedinom mogućem pravcu, a to je pravično pozicioniranje policijskih službenika u skladu sa ispravnim vrednovanjem njihove profesije – ističe Јondićeva.

Prema podacima MUP-a, prosječna plata policijskih službenika sa srednjom stručnom spremom iznosi 833 KM, dok njihove kolege sa višom stručnom spremom imaju nešto veće zarade.

RTRS

Komentariši