Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije isplatilo 32 miliona KM obaveza

BANJALUKA – Zbog nedostatka sredstava Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS do 29. februara ove godine nije izmirilo više od 32 miliona KM obaveza, što je suprotno Zakonu o budžetskom sistemu.

Ovo su naveli revizori Glavne službe za reviziju javnog sektora koji su poslovanje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ocijenili mišljenjem s rezervom.

“Obaveze od 32.084.908 KM koje su stvorene i evidentirane na teret budžetskih rashoda u revidiranom periodu, a koje realno nisu mogle biti izmirene do isteka roka za pripremu i prezentaciju finansijskih izvještaja, utiču na nerealno iskazivanje stvarnog izvršenja budžeta tekuće godine, kao i izvršenja budžeta u narednoj godini”, naveli su revizori.

Takođe, ovo ministarstvo, zatim Agencija za agrarna plaćanja i Republički hidrometeorološki zavod iz sredstava za 2015. godinu isplatili su 29,7 miliona KM po osnovu obaveza iz 2014. godine, a koje nisu planirane, tako da budžet za prošlu godinu nije prezentovan na fer  i objektivan način.

Revizori su Ministarstvu zamjerili i to što su podsticajna sredstva za regresirano dizel gorivo za proljećne i jesenje radove odobravana na osnovu ukupno registrovanih obradivih površina, ne na osnovu površina na kojima je izvršena sjetva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako su naveli revizori, nije poštovalo ni procedure prilikom obrade zahtjeva kada je u pitanju ostvarivanje novčanih podstacija jer nisu rješavani u roku od dva mjeseca.

Takođe, dosijei podnosilaca zahtjeva i zapisnici komisija o odobravanju sredstava podsticaja ne sadrže svu potrebu dokumentaciju, a nije dokumentovano ni to da je vršena suštinska i računska kontrola obračuna podsticajnih sredstava.

Izvor: nezavisne

Komentariši