Danas drugostepena presuda Karadžiću

Drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće izrečena danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu.

Izricanje drugostepene presude najavljeno je za 14.00 časova i trebalo bi da traje do 16.30. Dosadašnja praksa pokazuje da sve obično traje nešto kraće ali ovo je, po svemu poseban slučaj pa je i trajanje nezahvalno prognozirati.

RTRS priprema poseban program koji počinje od 13.00 časova sa redovnim javljanjima iz Haga.

Program posvećen izricanju presude Karadžiću pratite i na našem portalu.

Drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Prvostepenom presudom Karadžić je proglašen krivim za “genocid na području Srebrenice 1995. godine”, dok je oslobođen optužbi za “genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992. godine”.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo.

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine i 30. jula prebačen u Haški tribunal.

Uoči izricanja presude, u Republici Srpskoj nema mnogo očekivanja da će petočlano sudsko vijeće u Hagu donijeti pravičnu odluku.

Ukoliko drugostepeno Vijeće dokaze bude sagledalo sa pravnog stanovišta, a ne političkog, odbrana se nada povoljnijoj presudi, rekao je Goran Petronijević, član tima odbrane Radovana Karadžića.


RTRS


Komentariši